Olajmentes Vegán Sajtos Tészta
top of page
  • Szerző képeMiri

Olajmentes Vegán Sajtos Tészta



Sokaktól hallom azt, hogy a húsról viszonylag könnyedén lemondanak, a sajtokról azonban már annál nehezebben. Pedig az egészségünk szempontjából a sajtfogyasztás ugyanannyira káros, mint a húsfogyasztás. Azon túl, hogy a laktózt sokak szervezete nehezen tudja lebontani, a sajtok rendkívül magas zsírtartalommal rendelkeznek (még a light sajtok is!), ami ma már bizonyítottan növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, valamint a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.


A vegán sajtos tészta nemcsak hogy nagyon finom, de a rohanós hétköznapokon praktikus fogás is, hiszen villámgyorsan elkészíthető ebédre vagy vacsorára pusztán zöldségek felhasználásával, amely ezáltal szuper egészséges, és kimondottan jót is tesz a szervezetünknek. A megfelelő fűszerek kombinációjával pedig könnyedén megtéveszthetjük vele még a legnagyobb sajtimádókat is.


Hozzávalók (1-2 adag)

5-6 rózsa karfiol

1 db kisebb répa, felkarikázva

1 kis fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

½ - 1 bögre sörélesztő pehely*

csipet őrölt fűszerkömény

csipet őrölt fehérbors

½ tk fokhagyma por

½ tk szárított zsálya

¼ tk kurkuma por

5-6 db friss bazsalikomlevél (vagy ½ tk szárított bazsalikom)

1 ek Tamari szósz (vagy szójaszósz)

teljes kiőrlésű tészta


Elkészítés

1. A zöldségeket helyezzük egy lábasba, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, és főzzük kb. 10-12 percig.

2. Közben főzzünk meg egy adag teljes kiőrlésű tésztát enyhén sós vízben, majd szűrjük le.

3. Miután a zöldségek megpuhultak, merjük ki a vízből, és helyezzük őket egy turmixgépbe. Öntsünk hozzá kb. másfél bögrényit a főzőléből, valamint adjuk hozzá az összes többi hozzávalót. Turmixoljuk addig, amíg teljesen krémes állagot nem kapunk. Ha túl sűrűnek találjuk, evőkanalanként adagolhatunk hozzá még egy kis levet.

4. Kanalazzuk rá a főtt tésztára, és már ehetjük is.



*A sörélesztő pehely igen kedvelt ételízesítő a vegánok körében. Szórhatjuk salátára, ízesíthetünk vele szószokat, egytálételeket, stb. Íze hasonlít a sajtéra, így minél több sörélesztő pelyhet használunk ebben a receptben, annál jobban fog hasonlítani a valódi sajtszószra.


Jó étvágyat kívánok hozzá!



 
2 988 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page