Sütésmentes Almás Pite
top of page
  • Szerző képeMiri

Sütésmentes Almás Pite



Az almás pite mindig is nagy kedvencem volt. A finom, omlós tészta és a már messziről illatozó fahéjas-almás töltelék kombinációja verhetetlen! És hogy mindezt – a diétámba illeszthetően – bűntudat nélkül ehessem, kikísérleteztem egy szuper egyszerű, csupa egészséges hozzávalóból készült, kizárólag természetes cukrot tartalmazó, sütésmentes almás pite receptet, amely egy 30 fős családi összejövetelen debütált először. Egytől-egyig mindenkinek nagyon ízlett, ezért úgy döntöttem, megosztom a receptet veletek is.


Ez a sütemény egy igazi vitamin- és fehérjebomba. Telis-tele van értékes tápanyagokkal, így nemcsak hogy bűntudat nélkül ehetjük, de még kimondottan jót is teszünk vele a szervezetünknek. Úgyhogy ne habozz, falatozz belőle bátran!


Hozzávalók (40cm x 24cm-es tepsihez)


Tésztához

315 g zabpehelyliszt*

300 g főtt csicseriborsó

375 g kimagozott datolya

375 ml víz


*A zabpehelylisztet házilag is elkészíthetjük turmixgépben. Egyszerűen helyezzük a zabpelyhet turmixgépbe és őröljük lisztté.


Töltelékhez

3 kg alma (héjával együtt)

3 db érett banán

2 ek őrölt lenmag

2 ek útifűmaghéj

3 ek őrölt fahéj


Elkészítés módja

1. Először meghámozzuk és kimagozzuk az almákat, majd lereszeljük egy nagy lyukú reszelővel. 2. A lereszelt almát egy nagy tálban állni hagyjuk, hogy amíg a tésztát elkészítjük, minél több levet engedjen.

2. A tésztához a főtt csicseriborsót, zabpelyhet és datolyát késes aprítóba helyezzük, és addig aprítjuk, amíg a tészta el nem kezd összetapadni. Ekkor hozzáadjuk a vizet, és tovább aprítjuk, amíg a massza egy labdává kezd összeállni. Ha kicsi az aprítógépünk, akkor 3-4 részletben is belehelyezhetjük a hozzávalókat, a végén pedig kézzel gyúrjuk össze.

3. Hagyjuk kb. fél órát pihentetni, ez idő alatt a zabpehely magába szívja a nedvességet, és könnyebb lesz vele dolgozni.

4. A töltelékhez kézzel kinyomkodjuk az alma levét, amennyire csak tudjuk, majd egy nagy tálba tesszük. A levére nem lesz szükségünk, azt nyugodtan megihatjuk.

5. Villával összetördeljük a banánokat, majd hozzákeverjük az almához a fahéjjal, lenmaggal és útifűmaghéjjal együtt.

6. A tészta kétharmadát két sütőpapír között tepsi nagyságúra kinyújtjuk, és belehelyezzük a tepsibe. Nem szükséges sütőpapírt tenni alá, így is könnyedén ki lehet majd szedni (olajat/zsírt/vajat semmiképpen ne használjunk a tepsi kikenéséhez). A maradék tésztát egyenlőre félretesszük.

7. A tölteléket rákanalazzuk a tésztára és egy spatula segítségével elsimítjuk

8. Végül a maradék tésztából henger alakú rácsokat sodorjunk, és átlósan ráhelyezzük a töltelék tetejére.

9.Tálalás előtt legalább fél órán át hagyjuk pihentetni hűtőben. Ez idő alatt a lenmag és az útifűmaghéj megszívja magát a nedvességgel, így könnyedén szeletelhető lesz.




3 283 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page