Miri-féle Sütőtökös Curry
top of page
  • Szerző képeMiri

Miri-féle Sütőtökös Curry


Ez a recept pusztán a véletlen műve, ugyanis vöröslencse currynek indult, de végül mindenféle hozzávaló került bele, vöröslencsét kivéve. :D A végeredmény viszont annyira finom lett, hogy muszáj megosztanom veletek.


Hónapokkal ezelőtt vettem egy zacskó vöröslencsét, mert nagyon kíváncsi voltam, milyen íze lehet, ugyanis korábban még sosem dolgoztam vele. Nem igazán tudtam eldönteni, milyen jellegű ételt készítsek belőle, ezért húztam-halasztottam az elkészítését. Egy nap azonban, amikor egy barátnőm jött hozzám látogatóba Berlinből, rávettem magam, hogy végre megfőzzem, és kipróbáljuk, milyen íze van.


Nem terveztem meg előre, hogy mit fogok hozzáadni a lencséhez, ezért csak azt használtam fel, amit éppen a spájzban találtam. Mivel volt otthon sütőtök, hagyma, répa, paradicsompüré és fűszerek, így ezek a hozzávalók ihlették meg ezt a receptet.


Először pároltam egy kis hagymát, majd hozzáadtam a fűszereket, répát, sütőtököt, és amikor nyúltam volna a polchoz a vöröslencséért, csodálkozva tapasztaltam, hogy ott aztán minden van, csak amit éppen vöröslencse nincs. Így hát főtt a fejem, hogy mi tévő legyek, mert mindenképpen valamilyen laktató fogást szerettem volna készíteni, de a répa-sütőtök kombináció önmagában nem igazán mondható annak. Körülnéztem, hogy mégis mit tehetnék bele a lencse helyett, és szerencsére találtam otthon egy konzerv csicseriborsót, így hát az került bele. És mennyire jó, hogy így történt, mert elképesztően finom étel készült belőle.


A barátnőm szó szerint oda volt érte. Rögtön el is kérte a receptet, de mivel minden hozzávalót csak érzésből dobáltam bele a fazékba, nem tudtam neki konkrétan elmondani, miből és hogyan készült. Viszont mivel nekem is nagyon ízlett, és azóta számtalanszor elkészítettem, feljegyzetelem a hozzávalókat, hogy vele is, és veletek is megoszthassam.

Fogadjátok hát sok szeretettel.


Hozzávalók (kb. 3 adag)

1 nagy fej hagyma

3 gerezd fokhagyma

3 db közepes répa

4 bögre felkockázott sütőtök

500 g paradicsom püré

250 g főtt csicseriborsó

1 ½ ek curry por

1 ½ ek garam masala fűszerkeverék

½ tk őrölt fehérbors

1 tk őrölt gyömbér

¼ tk cayenne bors

2 tk szárított metélőhagyma

1 tk só (ízlés szerint lehet több/kevesebb)

1 ½ ek datolya szirup (vagy bármilyen más édesítő)

½ bögre növényi tej


Elkészítés

1. A hagymát és fokhagymát felkockázzuk, fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, és üvegesre főzzük.

2. A répát és a sütőtököt apróra feldaraboljuk, és hozzáadjuk a hagymához.

3. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, valamint hozzáadjuk a fűszereket, a sót és datolya szirupot.

4. Addig főzzük, amíg a répa teljesen megpuhul. Ekkor beleöntjük a paradicsom pürét, és addig kevergetjük, amíg a sütőtök teljesen szétesik, és besűrűsíti a levet.

5. Végül hozzáadjuk a csicseriborsót és a növényi tejet. Főzzük még pár percig, és amint újra forrni kezd, lezárjuk.

6. Ehetjük önmagában is, vagy akár tálalhatjuk barnarizzsel, bulgurral, vagy salátával.



 

957 megtekintés1 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page