Mexikói Zöldséges Quinoa
top of page
  • Szerző képeMiri

Mexikói Zöldséges Quinoa


A quinoát az Inkák aranyaként emlegetik, nem véletlenül, hiszen Dél-Amerikában 5000 éve termesztik, ahol a vidéki lakosok számára alapélelmiszerként funkcionál. Alakját tekintve a gabonafélékre hasonlít, valójában azonban egy lágyszárú növény magja.


A quinoa – amellett, hogy nagyon finom – laktató, könnyedén emészthető, magas a fehérje tartalma, 100g főtt quinoában mindössze 19g szénhidrát van, tartalmazza mind a 9 esszenciális aminosavat, mindemellett alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, és egyben gluténmentes is.


Elkészítése roppant egyszerű. Először is jól mossuk át, hogy a magszemeket borító szaponin réteget eltávolítsuk, különben keserű lesz az íze. Ezután kétszeres vízzel tegyük fel főni, és amint a víz elkezd forrni, alacsony hőfokon fedő alatt pároljuk nagyjából 15 percig.

Én általában nagy adagot szoktam egyszerre megfőzni, amit azután hűtőben vagy fagyasztóban tárolok, így bármikor, pillanatok alatt finom és egészséges fogást tudok varázsolni belőle.


Hozzávalók (2 adag)

1 1/2 bögre főtt quinoa

2 gerezd fokhagyma

1 kis fej hagyma

3/4 bögre főtt bab

3/4 bögre csemegekukorica

2 db paradicsom

½ cukkini

1 kis konzerv salsa szósz (vagy paradicsom püré)

Só ízlés szerint


Elkészítés

A zöldségeket felaprítjuk, majd az összes hozzávalót egy serpenyőbe tesszük, és 10-15 percig főzzük. Ez kellő idő ahhoz, hogy az ízek kicsit összeérjenek, de a cukkini és a hagyma még roppanós maradjon.


Ugye milyen gyors és egyszerű? A mai rohanó világban sokan az időhiányra hivatkozva mellőzik az egészséges táplálkozást, és nyúlnak a gyors- és készételekhez, viszont amikor egészséges ételekről beszélünk, nem kell feltétlenül bonyolult, nehezen elkészíthető ételekre gondolnunk.



 
486 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page