Egészben Sült Lencsefasírt
top of page
  • Szerző képeMiri

Egészben Sült Lencsefasírt



Ezt a receptet akkor alkottam meg, amikor vendégségbe jött hozzám egy kedves ismerősöm, aki távol áll a növényi alapú étrendtől, mégis olyan fogással szerettem volna kedveskedni neki, ami ízben, állagban és tápanyag-összetételben olyannyira kielégítő, hogy fel sem tűnik a hús „hiánya” az ételből. Őszintén mondhatom, hogy sikert arattam vele!


Nagyon finom, laktató, valamint kiváló fehérjeforrás.


A receptben házi ketchupot használok, ami sokkal egészségesebb változata a boltban vásároltnak. Az elkészítése roppant egyszerű, mindössze egy turmixgép kell hozzá, amellyel egy perc alatt egészséges, hozzáadott cukormentes, tartósítószermentes ketchupot készíthetünk. Az alábbi receptből kicsit nagyobb mennyiség készül, mint amennyi a fasírthoz szükséges, úgyhogy a maradékot felhasználhatjuk más ételhez.


Házi ketchup

Hozzávalók

360 g sűrített paradicsom

2 db kimagozott datolya

2,5 ek almaecet

¼ tk fokhagyma por

1 tk szárított oregánó


Elkészítés

A hozzávalókat turmixgépben összeturmixoljuk.



Lencsefasírt

Hozzávalók

1 db kápiapaprika

1 db közepes vöröshagyma

1 szár angolzeller

2 db répa

7-8 közepes fej csiperkegomba

3 gerezd fokhagyma

1 ek szójaszósz

2 bögre főtt lencse

3 ek házi ketchup

2 ek szójaszósz

1 tk szárított kakukkfű

¼ tk őrölt feketebors

1 bögre zabpehelyliszt

2 ek őrölt lenmag


Elkészítés


1. A zöldségeket késes aprítóban rizsszem nagyságúra aprítjuk.

2.Ezután egy nagy tálban összekeverjük az összes többi hozzávalóval, és legalább fél órát hűtőben pihentetjük, hogy jobban összeálljon a massza. Ha túl híg lenne, akkor adhatsz hozzá még egy kis zabpehelylisztet.

3. A sütőt 175°C-ra előmelegítjük, majd szilikon sütőlappal vagy sütőpapírral borított sőtőrácsra halmozzuk a lencsét, és négyszög alakúra formázzuk.

3. 40 perc sütés után kivesszük a sütőből, és egy spatula segítségével bekenjük házi ketchuppal. 4. Ezután visszahelyezzük a sütőbe, és további 15 percig sütjük légkeveréses fokozaton. Akkor van teljesen készen, ha a ketchup teljesen rásül a fasírtra, és már nem kenődik el, amikor hozzáérünk.

Ezt a fasírtot általában előre el szoktam készíteni, majd hűtőben tárolom, és hidegen fogyasztom friss salátával, karfiolpürével, burgonyapürével, vagy amivel éppen jól esik.



6 852 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page