Csokis-Málnás Vegán Álomtorta
top of page
  • Szerző képeMiri

Csokis-Málnás Vegán Álomtorta

Frissítve: 2019. máj. 19.



Nagyon szeretem a málnát, jöhet minden verzióban… Nyersen, fagyasztva, egészben, leturmixolva, fagyiban, sütiben, reggeli zabkásában, és még sorolhatnám. Csokival párosítva pedig az egyik kedvencem, így alkottam meg ezt az igazán egyszerű, mindenféle cukrászképzettséget nem igénylő, csupa egészséges hozzávalókból készült csokis-málnás álomtortát. Még csak sütni sem kell, mindössze egy késes aprító és egy turmixgép szükséges hozzá.


Fogyaszthatunk belőle bátran, hiszen ez a torta telis-tele van antioxidánsokkal, rosttal, fehérjével, és számtalan - a szervezetünk számára nélkülözhetetlen - tápanyaggal.


Hozzávalók (24 cm-es tortaforma)


Alap

2 bögre zabpehely

¾ bögre főtt csicseriborsó

1 bögre kimagozott datolya

½ bögre víz

2 ek kakaópor


Málnás töltelék

750 g málna (friss vagy fagyasztott)

110 g datolyaszirup* (vagy egyéb más édesítő)

1 bögre útifűmaghéj

3 ek darált lenmag


Csokikrém

400 g kimagozott datolya, beáztatva

225 g főtt csicseriborsó

120 ml víz

1 ½ ek kakaópor


1. A torta alapjához először egy turmixgépben lisztté őröljük a zabpelyhet, majd a víz kivételével az összes hozzávalót késes aprítógépbe helyezzük, és 1-2 percig szárazon aprítjuk.

2. Ezután hozzáadjuk a vizet, és tovább turmixoljuk addig, amíg egy homogén masszát kapunk. Ha kicsi az aprítógépünk kelyhe, akkor érdemes két részletben elkészíteni a tésztát, és a végén kézzel összegyúrni. Ha a hozzávalók az edény falához tapadnának aprítás közben, akkor időnként állítsuk le az aprítót, és kapargassuk le lapáttal.

3. Miután a tészta elkészült, egy sodrófával tortaforma nagyságúra nyújtjuk, majd belehelyezzük a formába, és elegyengetjük, hogy a szélei kitöltsék a formát.

4. A töltelékhez, ha fagyasztott málnát használunk, először szobahőmérsékleten kiolvasztjuk.

5. Villával összenyomkodjuk, majd hozzáadjuk a datolyaszirupot, útifűmaghéjat és darált lenmagot, és jól összekeverjük.

6. Ezután eloszlatjuk a tölteléket a tészta tetején, és hűtőbe helyezzük legalább egy órára, mielőtt rákennénk a krémet. Ez idő alatt az útifűmaghéj kellőképpen magába szívja a nedvességet, és megdermed.

7. A csokikrémhez a datolyát 10-15 percre beáztatjuk annyi forró vízbe, ami éppen ellepi.

8. Miután a datolya megpuhult, belekanalazzuk a késes aprítóba (a levét megtartjuk), az összes többi hozzávalóval együtt teljesen krémes állagúra turmixoljuk. Közben apránként adhatunk hozzá a datolya áztatóvizéből, hogy krémesebb legyen, illetve időnként kapargassuk le a krémet a turmixgép faláról.

9. Miután elkészült, egyenletesen eloszlatjuk a málnaréteg tetején.

10. Díszítésnek használhatunk friss gyümölcsöket, akár málnát, epret vagy ribizlit, illetve kakaóbab töretet. kakaóport, stb. Jelen esetben én eperrel és kakaóbab törettel díszítettem, de használd bátran a kreativitásod. :)


Tipp: a datolyaszirupot érdemes otthon elkészíteni. Nagyon egyszerű, rendkívül egészséges, és lényegesen olcsóbb, mint a boltban vásárolt. Áztassunk be 1-2 bögre datolyát annyi forróvízbe, hogy teljesen ellepje, majd 10-15 perc elteltével turmixoljuk krémesre. Ha hígabbra szeretnénk, adhatunk hozzá még egy kis vizet. A málnás töltelékhez ebből használjunk 110 g-ot, a maradék szirupot pedig felhasználhatjuk bármilyen más étel édesítésére.


 

11 590 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page