Céklás vöröslencse
top of page
  • Szerző képeMiri

Céklás vöröslencse


Nekem ez az étel tipikus példája annak, hogy amikor átváltunk növényi étrendre, ahelyett, hogy azon stresszelnénk, mit nem ehetünk, érdemes inkább arra fókuszálnunk, hogy mi mindent ehetünk; milyen sok újfajta alapanyagot használhatunk a korábban megszokott élelmiszerek helyett. A teljes értékű növényi étrend kinyitotta a szemem, sokkal többféle alapanyagot használok, mint korábban, és rengeteg olyan fűszert, gabonát és hüvelyest fogyasztok, amit korábban még csak nem is ismertem.


Képzeljétek el, körülbelül egy évvel ezelőtt ismerkedtem csak meg a vöröslencsével. Előtte, azt sem tudtam, mi fán terem, mindenevő koromban sosem ettem. Viszont amióta először kipróbáltam, azóta rendszeres szereplője a hétköznapjaimnak. Irtó hamar elkészül, nem szükséges áztatni, és nagyon sokféleképpen el lehet készíteni.


Ez a recept úgy született meg, hogy nem volt otthon szinte semmi, csak vöröslencse, cékla és paradicsom püré, így ezekből dobtam össze egy villámgyors ragut. A végeredmény annyira jól sült el, hogy azóta rendszeresen elkészítem.


Ez egy kiváló recept azok számára, akik gyorsan szeretének valami tartalmas, laktató ételt készíteni, mindössze néhány alapvető hozzávaló felhasználásával. Hozzávalók

1 db hagyma

2 gerezd fokhagyma

2 db kis cékla

1 bögre vöröslencse

2-3 db babérlevél

1/4 tk egész kömény

1 tk szárított metélőhagyma

200 g paradicsom püré

só ízlés szerint

1/4 citrom leve

víz


Elkészítés

1. A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, majd közepes hőfokon, 2-3 evőkanál vízzel üvegesre pároljuk. Szükség szerint adhatunk hozzá még egy kis vizet, ha letapadna.

2. A céklát lereszeljük, majd a vöröslencsével és a fűszerekkel együtt hozzáadjuk a hagymához. Felöntjük annyi vízzel, hogy ujjnyira ellepje, majd közepes hőfokon főzni kezdjük.

3. Miután a lencse majdnem teljesen megfőtt és a víz nagy részét magába szívta (kb. 15 perc), hozzáadjuk a paradicsom pürét, és még 5-10 percig főzzük, amíg a lencse teljesen megpuhul.

4. Ezután lezárjuk, majd belefacsarjuk a citrom levét és elkeverjük.

5. Friss spenóttal, vagy más leveles zölddel tálaljuk.




3 348 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page