top of page
Téné fotó 1.JPG

A teljes értékű növényi alapú étrend azt jelenti, hogy a lehető legtöbb tápanyagot juttatjuk a szervezetünkbe olyan természetes, növényi alapú ételekkel, amelyek nem tartalmaznak adalékanyagokat és nem estek át semmilyen – vagy nagyon minimális – élelmiszeripari feldolgozó eljáráson. Alapját tehát a finomítatlan, vagy minimális feldolgozási folyamaton átesett növények képezik, amely magában foglalja a gyümölcsöket, zöldségeket, hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonákat, dióféléket és magokat, továbbá kerüli a húst, tejtermékeket és feldolgozott élelmiszereket, úgymint fehér lisztet, finomított cukrokat és olajokat.

 

A növényi étrend pozitív egészségügyi hatásait ma már számos tanulmány bizonyítja.

 

A Dr. T. Colin Campbell által vezetett Kína tanulmány, ami a valaha végzett legnagyobb és legátfogóbb táplálkozástudományi felmérés, világosan és közérthetően mutatja be, milyen összefüggés van a táplálkozás és a leggyakoribb betegségek - szívbetegség, elhízás, cukorbetegség, rák és autoimmun betegségek - között. Azok az emberek, akik túlnyomó részt növényi alapú ételeket fogyasztanak, egészségesebbek, átlagosan hosszabb ideig élnek, és kevesebb krónikus betegségben szenvednek, mint azok, akik rendszeresen fogyasztanak húst és tejterméket.

A teljes értékű növényi étrend tudományosan bizonyítottan rendkívül hatékony a krónikus megbetegedések - 2-es típusú diabétesz, inzulinrezisztencia, szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve egyes ráktípusok – megelőzésében vagy akár visszafordításában, a magas koleszterinszint és magas vérnyomás csökkentésében, továbbá az ideális testsúly elérésében.

Miért olyan hatásos a teljes értékű növényi étrend?

Egészségünket a hasznos tápanyagbevitel mennyisége határozza meg. Vagyis minél több értékes tápanyagot juttatunk a szervezetünkbe, annál egészségesebbek leszünk. Az alacsony zsírtartalmú teljes értékű növényi étrend tartalmazza a lehető legtöbb vitamint, antioxidánst, ásványi anyagot, nyomelemet, rostot stb., amelyek mind kulcsfontosságú tápanyagok a test egészséges működése szempontjából, mégis, sok esetben jóval kevesebb mennyiséget juttatunk belőlük a szervezetünkbe, mint amennyire szükségünk lenne. A teljes értékű növényi élelmiszerekben ezek a tápanyagok mind bőségesen megtalálhatók, míg az állati eredetű és finomított élelmiszerekben egyáltalán nem, vagy csak nagyon minimális mennyiségben.

Próbáld ki a teljes értékű növényi étrendet most, és tapasztald meg a pozitív egészségügyi hatásait.

bottom of page