• Miri

Vegán Majonéz Olaj Nélkül!Amióta alacsony zsírtartalmú teljes értékű növényi étrendet követek, egyáltalán nem ettem majonézt, sem hagyományosat, sem pedig vegánt. A legtöbb vegán majonéz recept ugyanis elképesztő mennyiségű olajat tartalmaz, hiszen ez az egyik alap összetevője. De még az olajmentes receptek sem éppen alacsony zsírtartalmúak, mert általában napraforgó maggal helyettesítik az olajat a hasonló konzisztencia elérése érdekében, ami kis mennyiségben nem probléma, de nagy mennyiségben már negatívan befolyásolja a vércukorszintemet.


A minap azonban egy kedves tanítványom - aki az online élermódtáborom egy lelkes résztvevője - megkért, hogy adjak neki egy olyan majonéz receptet, ami megállja a helyét a teljes értékű növényi étrendben, mert nagyon szereti az ízét, és hiányzik neki a mindennapi étrendjéből.


Akkor kicsit vakartam a fejem, mert a fent leírtak miatt sosem próbálkoztam teljes értékű majonézt készíteni, de nagyon örülök a tanítványom kérésnek, mert végül néhány vegán receptből inspirációt merítve sikerült megalkotnom egy olyan majonézt, ami nemcsak hogy teljes mértékben olajmentes és magmentes, de - meglepő módon - még ízre is megszólalásig hasonlít az eredeti majonézre. :)Hozzávalók

240 g főtt fehér bab (1 konzerv)

1/3 bögre növényi tej

1 púpos ek dijoni mustár

2 tk citromlé

1 1/2 ek almaecet

1/4 tk só

1/4 tk bors


Elkészítés

A hozzávalókat kézi botmixerrel, vagy turmixgéppel krémesre turmixoljuk.

8715 megtekintés